Pierś z indyka z warzywami z piekarnika

Pierś z indyka z warzywami z piekarnika to pyszne i zdrowe danie, które można szybko i łatwo przygotować. Soczysta pierś z indyka doprawiona aromatycznymi ziołami w połączeniu z kolorowymi pieczonymi warzywami tworzy doskonałą kompozycję smakową. Danie to świetnie nadaje się na obiad lub kolację dla całej rodziny, a także doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Gotowe danie może być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgnieć czosnek nożem, pokrój go drobno i rozgnieć w misce z solą i przyprawą wegeta.
  2. Odrywaj listki tymianku od łodyżek i dodaj do miski.
  3. Wlej pół szklanki oleju, dodaj 3 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz wcześniej przygotowany czosnek do miski
  4. Wycieraj piersi z indyka papierowym ręcznikiem, usuń nadmiar błon
  5. Umieść worek z mięsem w lodówce na 24 godziny.
  6. Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
  7. Przygotuj sos, dodając szalotkę, czosnek, marchew i 1 szklankę rosołu do brytfanki
  8. Włóż brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz mięso przez około godzinę.
  9. Na około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywkę z brytfanki, następnie po zakończeniu pieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw mięso na 8 minut.
  10. Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kluski, sałatka lub na kanapkach z chleba bądź bułek
Pierś z indyka z warzywami z piekarnika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z indyka z warzywami z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up