Pierś z indyka z warzywami z piekarnika
Pierś z indyka z warzywami z piekarnika to pyszne i zdrowe danie, które można szybko i łatwo przygotować. Soczysta pierś z indyka doprawiona aromatycznymi ziołami w połączeniu z kolorowymi pieczonymi warzywami tworzy doskonałą kompozycję smakową. Danie to świetnie nadaje się na obiad lub kolację dla całej rodziny, a także doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Gotowe danie może być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgnieć czosnek nożem, pokrój go drobno i rozgnieć w misce z solą i przyprawą wegeta.
- Odrywaj listki tymianku od łodyżek i dodaj do miski.
- Wlej pół szklanki oleju, dodaj 3 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki oraz wcześniej przygotowany czosnek do miski
- Wycieraj piersi z indyka papierowym ręcznikiem, usuń nadmiar błon
- Umieść worek z mięsem w lodówce na 24 godziny.
- Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
- Przygotuj sos, dodając szalotkę, czosnek, marchew i 1 szklankę rosołu do brytfanki
- Włóż brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz mięso przez około godzinę.
- Na około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywkę z brytfanki, następnie po zakończeniu pieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw mięso na 8 minut.
- Gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, kluski, sałatka lub na kanapkach z chleba bądź bułek
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z indyka z warzywami z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również