Pierś z gęsi pieczona w rękawie

Pierś z gęsi pieczona w rękawie to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca połączeniem soczystego mięsa z chrupiącą skórką. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso zachowuje wilgotność i intensywny smak. To idealna propozycja dla miłośników dań mięsnych, którzy szukają czegoś wyjątkowego na specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nacinamy skórę fileta z gęsi ze skosu w jedną stronę, a następnie ze skosu w drugą stronę, nie przecinając mięsa, lecz tylko skórę.
  2. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy filet skórą w dół, aby obsmażyć skórę.
  3. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne z dwóch jabłek.
  4. Po obsmażeniu skóry fileta, przekładamy go do naczynia do duszenia i zamykamy wszystkie pory jabłkami.
  5. Wlewamy nadmiar tłuszczu z patelni
  6. Podlewamy pół szklanki wina, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
  7. Dodajemy jabłka do naczynia z mięsem, oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem, przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut.
  8. Po 15 minutach duszenia dodajemy jabłka
  9. Po zakończonym duszeniu pozostawiamy mięso na 20 minut do ostygnięcia, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
  10. Gdy mięso lekko wystygnie, kroimy je na paseczki.
  11. Filet z gęsi duszony z jabłkami jest gotowy do podania.
Pierś z gęsi pieczona w rękawie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z gęsi pieczona w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up