Pierś z gęsi pieczona w rękawie
Pierś z gęsi pieczona w rękawie to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca połączeniem soczystego mięsa z chrupiącą skórką. Dzięki pieczeniu w rękawie mięso zachowuje wilgotność i intensywny smak. To idealna propozycja dla miłośników dań mięsnych, którzy szukają czegoś wyjątkowego na specjalne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Nacinamy skórę fileta z gęsi ze skosu w jedną stronę, a następnie ze skosu w drugą stronę, nie przecinając mięsa, lecz tylko skórę.
- Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy filet skórą w dół, aby obsmażyć skórę.
- Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne z dwóch jabłek.
- Po obsmażeniu skóry fileta, przekładamy go do naczynia do duszenia i zamykamy wszystkie pory jabłkami.
- Wlewamy nadmiar tłuszczu z patelni
- Podlewamy pół szklanki wina, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
- Dodajemy jabłka do naczynia z mięsem, oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem, przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut.
- Po 15 minutach duszenia dodajemy jabłka
- Po zakończonym duszeniu pozostawiamy mięso na 20 minut do ostygnięcia, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
- Gdy mięso lekko wystygnie, kroimy je na paseczki.
- Filet z gęsi duszony z jabłkami jest gotowy do podania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z gęsi pieczona w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również