Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem: prosty i smaczny przepis
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem to szybki i prosty przepis na pyszne danie. Oryginalne połączenie mięsa z warzywami zawinięte w chrupiące ciasto francuskie zachwyci nie tylko smakiem, ale też prostotą przygotowania. Idealne jako danie na kolację lub przekąskę na imprezę - z pewnością zaskoczysz swoich gości tym aromatycznym daniem.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy różyczki brokuła przez 7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
- Kroić 500g fileta z kurczaka w kostkę, przyprawić przyprawą do grilla i odstawić na minimum godzinę w lodówce.
- Smażyć krótko filet z kurczaka na patelni.
- Rozłożyć jeden płat ciasta francuskiego, nałożyć łyżkę przecieru pomidorowego, rozsmarować na środku ciasta.
- Nałożyć podsmażony filet z kurczaka i ułożyć różyczki brokuła.
- Posypać ciasto 100g startym serem.
- Naciąć boki ciasta na paski i zapleść warkocz, naprzemiennie skręcając paski z lewej i prawej strony.
- Posmarować warkocz rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
- Przenieść warkocz na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem: prosty i smaczny przepis, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również