Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem: prosty i smaczny przepis

Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem to szybki i prosty przepis na pyszne danie. Oryginalne połączenie mięsa z warzywami zawinięte w chrupiące ciasto francuskie zachwyci nie tylko smakiem, ale też prostotą przygotowania. Idealne jako danie na kolację lub przekąskę na imprezę - z pewnością zaskoczysz swoich gości tym aromatycznym daniem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy różyczki brokuła przez 7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
  2. Kroić 500g fileta z kurczaka w kostkę, przyprawić przyprawą do grilla i odstawić na minimum godzinę w lodówce.
  3. Smażyć krótko filet z kurczaka na patelni.
  4. Rozłożyć jeden płat ciasta francuskiego, nałożyć łyżkę przecieru pomidorowego, rozsmarować na środku ciasta.
  5. Nałożyć podsmażony filet z kurczaka i ułożyć różyczki brokuła.
  6. Posypać ciasto 100g startym serem.
  7. Naciąć boki ciasta na paski i zapleść warkocz, naprzemiennie skręcając paski z lewej i prawej strony.
  8. Posmarować warkocz rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Przenieść warkocz na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  10. Piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem: prosty i smaczny przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem: prosty i smaczny przepis, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up