Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Pierogi ze szpinakiem i ricottą to pyszna i pożywna propozycja dla miłośników klasycznych polskich pierogów. Wypełnione delikatnym szpinakiem i kremową ricottą, stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych nadzienie z mięsem. Idealne na obiad lub kolację, podane z sosem i smażoną cebulką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrożenie i przygotowanie szpinaku: Rozmrozić szpinak na patelni, odparować wodę, doprawić solą i czosnkiem, a następnie dodać ser feta.
  2. Przygotowanie farszu: Podzielić szpinak na porcje, formować kulki z farszu.
  3. Przygotowanie ciasta: Mąkę, masło i sól wrzucić do malaksera, dodać wrzątek i wymieszać
  4. Rozwałkowanie ciasta: Podzielić ciasto na części, wałkować na owalne kształty.
  5. Składanie pierogów: Nałóż farsz na połowę ciasta, zlepiaj pierogi, formując kulkę.
  6. Gotowanie pierogów: W osolonej wodzie gotuj pierogi, przekładając 15 sztuk naraz
  7. Podanie: Podawaj gorące pierogi, opcjonalnie skropione masłem.
  8. Przechowywanie: Jeśli pierogi nie zostaną zjedzone od razu, polej je tłuszczem.
  9. Dodatkowe opcjonalne kroki:
  10. Podawanie pierogów ze śmietaną, masełkiem, jogurtem.
  11. Nagrywanie procesu przygotowania z małą tajemnicą dotyczącą pomocnika psa.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi ze szpinakiem i ricottą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up