Pierogi z pieczarkami i serem
Pierogi z pieczarkami i serem to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni domowej. Soczyste pieczarki podsmażane z cebulą, mieszane z serem i przyprawami, nadziewane w delikatne pierogi. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż woda odparuje.
- Dopraw farsz solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
- Dodaj starty ser do przestudzonych pieczarek, wymieszaj.
- W misce wymieszaj mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, maślankę, jajko i olej.
- Wyrabiaj ciasto, dodając mąkę jeśli jest za klejące.
- Przykryj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wytnij kółka.
- Nałóż farsz na kółka, zlepiaj tworząc pierogi.
- Przykryj pierogi i pozostaw do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem smaruj pierożki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz pierożki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
- Gotowe, smaczne pierogi z pieczarkami i serem!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również