Pierogi z pieczarkami i serem

Pierogi z pieczarkami i serem to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni domowej. Soczyste pieczarki podsmażane z cebulą, mieszane z serem i przyprawami, nadziewane w delikatne pierogi. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż woda odparuje.
  2. Dopraw farsz solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
  3. Dodaj starty ser do przestudzonych pieczarek, wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, maślankę, jajko i olej.
  5. Wyrabiaj ciasto, dodając mąkę jeśli jest za klejące.
  6. Przykryj ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wytnij kółka.
  8. Nałóż farsz na kółka, zlepiaj tworząc pierogi.
  9. Przykryj pierogi i pozostaw do wyrośnięcia.
  10. Przed pieczeniem smaruj pierożki roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz pierożki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
  12. Gotowe, smaczne pierogi z pieczarkami i serem!
Pierogi z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up