Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem to połączenie tradycyjnego smaku pierogów z nowym, oryginalnym farszem. Kasza gryczana, boczek i dodatek przypraw sprawiają, że danie to nabiera wyjątkowego charakteru. Idealne na obiad lub jako przekąska na imprezie.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotować 2 szklanki wody w garnku.
- Opłukać 1 szklankę suchej kaszy i pozostawić do odsączenia.
- Do gotującej się wody dodać półtorej łyżeczki soli i łyżkę masła, następnie wrzucić odsączoną kaszę.
- Gotować kaszę na wolnym ogniu pod przykryciem aż do momentu, gdy będzie miękka.
- Pokroić około 400 g boczku w drobną kostkę i zeszklić go na patelni.
- Pokroić 2 cebule w drobną kostkę i podsmażyć je z boczkiem aż do zeszklenia.
- Odłożyć ugotowaną kaszę na bok.
- Dodawać część usmażonego boczku z cebulą do kaszy jako farsz do pierogów, a część zostawić jako okrasę.
- Doprawić farsz do pierogów solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Przesiać do miski 3 szklanki mąki pszennej, dodać szczyptę soli.
- Wbić jajko do wgłębienia w mące i roztrzepać je widelcem.
- Stopniowo wlewać około 200 ml gorącej wody, wyrabiając ciasto.
- Odstawić ciasto na 20 minut, przykryte, aby odleżało.
- Odcinać kawałki ciasta, a pozostałe chować pod przykryciem
- Formować pierogi, nadziewać farszem i zlepić.
- Gotować pierogi w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
- Podawać pierogi z okrasą z przysmażonym boczkiem z cebulką.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również