Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem to połączenie tradycyjnego smaku pierogów z nowym, oryginalnym farszem. Kasza gryczana, boczek i dodatek przypraw sprawiają, że danie to nabiera wyjątkowego charakteru. Idealne na obiad lub jako przekąska na imprezie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 szklanki wody w garnku.
  2. Opłukać 1 szklankę suchej kaszy i pozostawić do odsączenia.
  3. Do gotującej się wody dodać półtorej łyżeczki soli i łyżkę masła, następnie wrzucić odsączoną kaszę.
  4. Gotować kaszę na wolnym ogniu pod przykryciem aż do momentu, gdy będzie miękka.
  5. Pokroić około 400 g boczku w drobną kostkę i zeszklić go na patelni.
  6. Pokroić 2 cebule w drobną kostkę i podsmażyć je z boczkiem aż do zeszklenia.
  7. Odłożyć ugotowaną kaszę na bok.
  8. Dodawać część usmażonego boczku z cebulą do kaszy jako farsz do pierogów, a część zostawić jako okrasę.
  9. Doprawić farsz do pierogów solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  10. Przesiać do miski 3 szklanki mąki pszennej, dodać szczyptę soli.
  11. Wbić jajko do wgłębienia w mące i roztrzepać je widelcem.
  12. Stopniowo wlewać około 200 ml gorącej wody, wyrabiając ciasto.
  13. Odstawić ciasto na 20 minut, przykryte, aby odleżało.
  14. Odcinać kawałki ciasta, a pozostałe chować pod przykryciem
  15. Formować pierogi, nadziewać farszem i zlepić.
  16. Gotować pierogi w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
  17. Podawać pierogi z okrasą z przysmażonym boczkiem z cebulką.
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up