Pierogi z bobem i boczkiem
Pierogi z bobem i boczkiem to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączenie soczystego boczku z delikatnym bobem w środku puszystego ciasta pierogowego rozpływa się w ustach. To smakowita i sycąca propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować bób w lekko osolonej wodzie, obrać i posiekać.
- Przesmażyć bób na patelni razem z cebulą, czosnkiem oraz gałką muszkatołową.
- Dodać do smażonego bobu pomidory pelati i przestudzić farsz.
- Do farszu dodać starty ser parmezan, skórkę cytrynową i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przygotować ciasto z mąki pszennej i gryczanej, ciepłego mleka oraz masła.
- Formować klasyczne pierogi nadziewane przygotowanym farszem.
- Gotować pierogi w osolonej wodzie, aż do momentu ugotowania ciasta.
- Przygotować sos z masła, czosnku, wody z gotowania pierogów, szpinaku, soku i skórki z cytryny.
- Podsmażyć pierogi w przygotowanym sosie masłano-czosnkowym.
- Podawać gorące pierogi z bobem na talerzu, polane przygotowanym sosem z szpinakiem.
- Wskazówki:
- Spróbować dodać do farszu inne składniki, takie jak suszone pomidory, ostra papryczka czy grillowana papryka, według preferencji smakowych.
- Upewnić się, że ciasto pierogowe jest dobrze wywałkowane i dobrze zlepione, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Starać się podawać pierogi z bobem od razu po ugotowaniu, aby zachować ich świeżość i aromat.
- Dekorować gotowe danie zieleniną lub innymi dodatkami, które podkreślą smak i aromat pierogów.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierogi z bobem i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również