Pieczony udziec z indyka z kością i skórą: pyszne danie na niedzielny obiad
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to doskonałe danie na niedzielny obiad. Mięso jest soczyste i aromatyczne dzięki pieczeniu z kością i skórą, co dodaje mu wyjątkowego smaku. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki na marynatę: 2 łyżki wody, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz kilka ząbków czosnku ze skórką.
- Nacięcie skóry na udźcu, aby marynata mogła dotrzeć do mięsa.
- W miseczce wymieszaj wodę, miód, oliwę, sól, majeranek, pieprz, czosnek granulowany.
- Wrzuć całe ząbki czosnku na dno naczynia żaroodpornego.
- Natrzyj udziec marynatą z obu stron, umieść go na ząbkach czosnku.
- Odstaw udziec do lodówki na 12 godzin, aby się zamarynował.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Umieść udziec w naczyniu żaroodpornym przykrytym i piecz przez około 1 godzinę i 50 minut.
- Po tym czasie, pozostaw mięso przez około 10 minut bez przykrycia, a dodatkowo włącz grzałkę górną, aby skórka się zarumieniła.
- Po upieczeniu, podawaj udziec pokrojony na plasterki z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.
- Serwuj pieczony udziec z indyka z surówką z czerwonej kapusty
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczony udziec z indyka z kością i skórą: pyszne danie na niedzielny obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również