Pieczony udziec z indyka z kością i skórą: pyszne danie na niedzielny obiad

Pieczony udziec z indyka z kością i skórą to doskonałe danie na niedzielny obiad. Mięso jest soczyste i aromatyczne dzięki pieczeniu z kością i skórą, co dodaje mu wyjątkowego smaku. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki na marynatę: 2 łyżki wody, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz kilka ząbków czosnku ze skórką.
  2. Nacięcie skóry na udźcu, aby marynata mogła dotrzeć do mięsa.
  3. W miseczce wymieszaj wodę, miód, oliwę, sól, majeranek, pieprz, czosnek granulowany.
  4. Wrzuć całe ząbki czosnku na dno naczynia żaroodpornego.
  5. Natrzyj udziec marynatą z obu stron, umieść go na ząbkach czosnku.
  6. Odstaw udziec do lodówki na 12 godzin, aby się zamarynował.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Umieść udziec w naczyniu żaroodpornym przykrytym i piecz przez około 1 godzinę i 50 minut.
  9. Po tym czasie, pozostaw mięso przez około 10 minut bez przykrycia, a dodatkowo włącz grzałkę górną, aby skórka się zarumieniła.
  10. Po upieczeniu, podawaj udziec pokrojony na plasterki z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.
  11. Serwuj pieczony udziec z indyka z surówką z czerwonej kapusty
Pieczony udziec z indyka z kością i skórą: pyszne danie na niedzielny obiad

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczony udziec z indyka z kością i skórą: pyszne danie na niedzielny obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up