Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami to prosty i smaczny przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Kurczak jest pieczony w piekarniku z ulubionymi warzywami, nadając potrawie bogatego smaku i aromatu. To danie jest również zdrowe i pełne składników odżywczych, co uczyni go ulubionym wyborem dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę poprzez zmieszanie czosnku, oleju, słodkiej papryki, pieprzu, soli i majeranku
  2. Opcjonalnie, marynuj mięso przez minimum godzinę w lodówce, a najlepiej na całą noc.
  3. Przygotuj warzywa (4 ziemniaki, 2 marchewki, 3-4 małe cebulki) i umieść je wokół mięsa na blaszce.
  4. Przed upieczeniem posyp warzywa solą i pieprzem.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
  6. Włóż blaszkę z mięsem i warzywami do piekarnika na 45 minut, przykryte folią aluminiową.
  7. Następnie usuń folię i piecz jeszcze przez kolejne 30 minut.
  8. Upewnij się, że mięso i warzywa są miękkie, aby sprawdzić, czy danie jest gotowe.
  9. Jeśli została jakaś marynata, wylej ją na blaszkę przed pieczeniem.
  10. Możesz dodatkowo przyprawić warzywa solą i pieprzem po upieczeniu, jeśli tego wcześniej nie zrobiłeś.
  11. Danie gotowe! Smacznego!
Pieczone pałki z kurczaka z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczone pałki z kurczaka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up