Pieczona dynia z serem feta

Pieczona dynia z serem feta to prosty i smaczny przepis na lekki posiłek lub przekąskę. Dynię kroimy na plastry, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy w piekarniku do miękkości. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta i świeże zioła. Efekt końcowy to połączenie słodkiego smaku dyni z kremowym serem feta i aromatycznymi przyprawami. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, zieloną czubrycą, granulowany czosnek i słodką mieloną paprykę.
  2. Przekroić dynię piżmową na pół, wydrążyć nasiona
  3. Umieścić przygotowaną dynię w naczyniu żaroodpornym, obok dodać główkę całego czosnku
  4. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem
  5. Następnie dodać kostkę sera feta i posiekane orzeszki ziemne
  6. Napełnić farszem wydrążoną dynię piżmową i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.
  7. Przygotować czosnkowy jogurt przez wyciśnięcie upieczonego czosnku do miseczki i wymieszanie z jogurtem greckim, solą i pieprzem.
  8. Po upieczeniu dyni, pokroić ją w plastry i podawać z farszem oraz jogurtem czosnkowym
Pieczona dynia z serem feta

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczona dynia z serem feta, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up