Pieczeń rzymska wg przepisu Magdy Gessler

Pieczeń rzymska wg przepisu Magdy Gessler to pyszne danie mięsne przygotowane z mięsa wieprzowego, marynowanego w oliwie z oliwek oraz mieszance ziół i przypraw, takich jak rozmaryn, czosnek i pieprz. Pieczeń jest następnie pieczona w piekarniku, aż osiągnie soczysty i aromatyczny smak. Podawana z ulubionymi dodatkami, stanowi wyjątkową ucztę dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 1,5 kg łopatki wieprzowej do mielenia przez podanie na sitko o oczkach 8 mm.
  2. Zmiel cebulę i 4 ząbki czosnku razem z mięsem.
  3. Dodaj do mięsa odważoną peklosól (16 g na 1 kg mięsa) oraz sól warzoną (6 g na 1 kg mięsa).
  4. Dodaj 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę pieprzu grubo mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu drobno mielonego oraz odrobinę ostrej papryki.
  5. Dodaj 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wszystko wyrabiaj.
  6. Odstaw mięso na 1 godzinę do lodówki, a następnie ponownie wyrabiaj.
  7. Przeładuj mięso do foremki, dobrze ubijając
  8. Wstaw foremkę do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu.
  9. Po upływie czasu wyjmij pieczeń, odlej soki, wyłóż mięso na blaszkę i posyp majerankiem i słodką papryką.
  10. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem z termoobiegiem, na 30 minut.
  11. Po tym czasie pieczeń rzymska drwala jest gotowa
Pieczeń rzymska wg przepisu Magdy Gessler

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pieczeń rzymska wg przepisu Magdy Gessler, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up