Pasztet z królika w słoiku

Pasztet z królika w słoiku to smaczna i nietypowa propozycja dla miłośników domowych wypieków. Miękkie mięso królika w połączeniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami tworzy wyjątkowy pasztet o delikatnym smaku. Podawany w słoiku sprawdzi się doskonale jako przekąska na imprezie lub jako dodatek do śniadania czy podwieczorku. Gotowanie w słoiku pozwala też na dłuższe przechowywanie potrawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obgotowanie mięsa:
  2. W garnku umieścić pół kilograma boczku wieprzowego bez kości i kilogram podgardla.
  3. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę, kawałek selera, pietruszki, marchewki, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie.
  4. Zalać wszystko wodą i gotować około 1,5 godziny.
  5. Przygotowanie wątróbki:
  6. Pokroić dwie cebule w kostkę.
  7. Pokroić pół kilograma wątróbki drobiowej na drobniejsze kawałki.
  8. Rozgrzać 2 łyżki smalcu i podsmażyć na nim cebulkę, następnie dodać wątróbkę i smażyć aż się zetnie.
  9. Mielenie mięsa i warzyw:
  10. Po ugotowaniu mięsa i warzyw, wyciągnąć mięso razem z warzywami.
  11. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
  12. Przestygniecie mięsa, pokroić je na drobniejsze kawałki.
  13. Zmielić mięso razem z warzywami na drobno użyć drobnego sitka do mielenia.
  14. Przygotowanie masy pasztetowej:
  15. Po zmieleniu mięsa i warzyw, dodać do masy dwa jajka, sól, pieprz czarny oraz ewentualnie Maggi.
  16. Wymieszać wszystko dokładnie i doprawić do smaku.
  17. Przekładanie do słoików i pasteryzacja:
  18. Przełożyć masę pasztetową do słoiczków, zostawiając trochę miejsca na górze.
  19. Dokładnie wyczyścić brzegi słoiczków i zakręcić.
  20. Umieścić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą, zalać wodą do połowy wysokości słoików.
  21. Zapasteryzować na najmniejszym ogniu przez około godzinę.
  22. Schłodzenie i przechowywanie:
  23. Po pasteryzacji wyjąć słoiki na ściereczkę bawełnianą i pozostawić do ostygnięcia.
  24. Po ostygnięciu przechować w lodówce, żeby pasztet stężał.
Pasztet z królika w słoiku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z królika w słoiku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up