Pasztet z gęsi do słoików

Pasztet z gęsi do słoików to pyszna i aromatyczna potrawa, idealna na kanapki czy jako dodatek do obiadu. Przygotowany z miękkiego mięsa gęsi, cebuli, czosnku i przypraw, ten pasztet ma bogaty smak i kremową konsystencję. Po upieczeniu i schłodzeniu, można go przechowywać w słoikach w lodówce, przez co nadaje się doskonale na zapas. Idealny pomysł na świąteczny przysmak.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obgotować mięso: umieścić w garnku boczek wieprzowy i podgardle, pokrojone warzywa (cebulę, selera, pietruszkę, marchewkę), ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą
  2. Podsmażyć cebulę: pokroić dwie cebule w grubą kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach smalcu
  3. Zmielić mięso: po ugotowaniu, wyjąć mięso z garnka, pozostawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na drobniejsze kawałki i zmielić wraz z warzywami (pozostawiając tylko liście laurowe i ziele angielskie).
  4. Wymieszać składniki: do mielonej masy dodać podsmażoną cebulę i wątróbkę, jajka, sól, pieprz i ewentualnie maggi
  5. Przekładać do słoiczków: nadmiar pasztetu włożyć do słoiczków, pozostawiając trochę miejsca na górze
  6. Pasteryzować: włożyć słoiczki do garnka z wodą na ściereczce bawełnianej, zalać wodą do połowy wysokości słoików
  7. Ostudzić i schłodzić: po pasteryzacji wyjąć słoiki, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechować w lodówce, aby stężały.
Pasztet z gęsi do słoików

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z gęsi do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up