Pasztet z gęsi do słoików
Pasztet z gęsi do słoików to pyszna i aromatyczna potrawa, idealna na kanapki czy jako dodatek do obiadu. Przygotowany z miękkiego mięsa gęsi, cebuli, czosnku i przypraw, ten pasztet ma bogaty smak i kremową konsystencję. Po upieczeniu i schłodzeniu, można go przechowywać w słoikach w lodówce, przez co nadaje się doskonale na zapas. Idealny pomysł na świąteczny przysmak.
Składniki
Przygotowanie
- Obgotować mięso: umieścić w garnku boczek wieprzowy i podgardle, pokrojone warzywa (cebulę, selera, pietruszkę, marchewkę), ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą
- Podsmażyć cebulę: pokroić dwie cebule w grubą kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach smalcu
- Zmielić mięso: po ugotowaniu, wyjąć mięso z garnka, pozostawić do lekkiego przestygnięcia, pokroić na drobniejsze kawałki i zmielić wraz z warzywami (pozostawiając tylko liście laurowe i ziele angielskie).
- Wymieszać składniki: do mielonej masy dodać podsmażoną cebulę i wątróbkę, jajka, sól, pieprz i ewentualnie maggi
- Przekładać do słoiczków: nadmiar pasztetu włożyć do słoiczków, pozostawiając trochę miejsca na górze
- Pasteryzować: włożyć słoiczki do garnka z wodą na ściereczce bawełnianej, zalać wodą do połowy wysokości słoików
- Ostudzić i schłodzić: po pasteryzacji wyjąć słoiki, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechować w lodówce, aby stężały.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z gęsi do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również