Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji
Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji to pyszna i lekka przekąska, którą można przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Cukinia nadaje mu delikatny smak i kremową konsystencję, a dodatek ziół sprawia, że pasztet nabiera wyrazistego aromatu. To idealna propozycja dla miłośników domowych wypieków i wegetariańskich przekąsek.
Składniki
Przygotowanie
- Odcinamy końcówki cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach, nie usuwając gniazd nasiennych.
- Osączamy uciśnioną cukinię z soku, dodając około 1,5 łyżeczki soli, i zostawiamy na durszlaku.
- Kroimy 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku.
- Smażymy cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia, dodajemy czosnek i smażymy minute
- Obrane i umyte ziemniaki kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce.
- W blenderze miksujemy ziemniaki z 1 jajkiem, a następnie dodajemy posiekany koperek.
- Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy starte ziemniaki, 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i ewentualnie sól.
- Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz odsączoną z wody cukinię, mieszamy.
- Dodajemy około pół szklanki kaszy manny, 1/3 szklanki oleju i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy przez około godzinę, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu, pozostawiamy pasztet do ostygnięcia przed podaniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również