Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji

Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji to pyszna i lekka przekąska, którą można przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Cukinia nadaje mu delikatny smak i kremową konsystencję, a dodatek ziół sprawia, że pasztet nabiera wyrazistego aromatu. To idealna propozycja dla miłośników domowych wypieków i wegetariańskich przekąsek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki cukinii i ścieramy je na tarce o dużych oczkach, nie usuwając gniazd nasiennych.
  2. Osączamy uciśnioną cukinię z soku, dodając około 1,5 łyżeczki soli, i zostawiamy na durszlaku.
  3. Kroimy 2 cebule w kostkę, drobno siekamy 2 ząbki czosnku.
  4. Smażymy cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia, dodajemy czosnek i smażymy minute
  5. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce.
  6. W blenderze miksujemy ziemniaki z 1 jajkiem, a następnie dodajemy posiekany koperek.
  7. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy starte ziemniaki, 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i ewentualnie sól.
  8. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz odsączoną z wody cukinię, mieszamy.
  9. Dodajemy około pół szklanki kaszy manny, 1/3 szklanki oleju i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.
  10. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  11. Pieczemy przez około godzinę, grzanie góra-dół.
  12. Po upieczeniu, pozostawiamy pasztet do ostygnięcia przed podaniem
Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet z cukinii wg przepisu Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up