Pasta z wątróbki drobiowej do chleba

Pasta z wątróbki drobiowej to szybki i prosty przepis na pyszny dodatek do chleba. Wystarczy podsmażyć wątróbkę z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i zmiksować wszystko na gładką masę. Można dodać również masło i śmietanę, aby nadać pastze kremowej konsystencji. Gotową pastę można podać na chlebie lub grzance, udekorować ziołami i podać jako elegancką przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
  2. Przepuść 400 g wątróbki drobiowej przez maszynkę do mięsa.
  3. Dodaj wyciśnięty chleb, podsmażoną cebulę, jajka, śmietankę, sól i mielony czarny pieprz.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
  5. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i koniecznie przykryj folią.
  6. Umieść przygotowaną masę w większym naczyniu do pieczenia i wlej wodę do połowy wysokości naczynia.
  7. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i piecz przez 1,5 godziny.
  8. Po upieczeniu schłodź pasztet, nie zdejmując folii.
  9. Smaruj schłodzony pasztet 50 g roztopionego masła.
  10. Przykryj pasztet i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
  11. Gotowy pasztet z wątróbki drobiowej można podawać na kromkach chleba
Pasta z wątróbki drobiowej do chleba

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasta z wątróbki drobiowej do chleba, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up