Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo to tradycyjne hiszpańskie danie przygotowywane z ryżu, kawałków kurczaka, kiełbasy chorizo, warzyw (np. papryki, cebuli, pomidorów) i przypraw takich jak szafran i papryka słodka. Potrawa doskonale łączy w sobie intensywne smaki mięsa z aromatycznym ryżem, tworząc niezwykle apetyczne i sycące danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z pomarańczy, posiekaj czosnek, przygotuj pozostałe składniki do sosu.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, sól i pieprz, podpraż cebulę.
  3. Dodaj pokrojone i przyprawione piersi z kurczaka, zwiększ moc ognia i podsmaż kurczaka na zewnątrz.
  4. Dodaj przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i zagęść całość mąką kukurydzianą, gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Teraz rozgrzej patelnię do paelli lub szeroką patelnię, dodaj olej, podsmaż kurczaka, zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  6. Obniż moc ognia, dodaj czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz, podsmażaj przez 10 minut.
  7. Dodaj słodką paprykę, szafran i starty pomidor, gotuj przez kolejne 5-7 minut.
  8. Dodaj ryż, mieszaj z sosem, dodaj bulion gorący, gotuj przez około 5 minut na dużym ogniu.
  9. Obniż temperaturę, gotuj ryż przez 13-15 minut, dopraw solą jeśli trzeba.
  10. Dodaj kurczaka, wymieszaj, gotuj 5 minut, następnie obniż temperaturę i gotuj kolejne 13-15 minut.
  11. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do dalszego gotowania przy użyciu ciepła residualnego.
  12. Podawaj gorącą paellę z kurczakiem i chorizo, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Paella z kurczakiem i chorizo

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Paella z kurczakiem i chorizo, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up