Sos turecki do kebaba: przepis na autentyczny smak Orientu
Sos turecki do kebaba to autentyczna mieszanka smaków i przypraw z Bliskiego Wschodu, która doskonale komponuje się z grillowanym mięsem i warzywami. Charakteryzuje się intensywnym smakiem czosnku, jogurtu, oliwy z oliwek i świeżych ziół, które nadają mu niepowtarzalny aromat. Ten prosty przepis pozwoli Ci poczuć smak Orientu w zaciszu własnej kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj 3 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki mleka, 1 łyżkę chili, 1 łyżkę suszonych liści bazylii, oregano, 2 ząbki czosnku, 2 średnie cebule starte na najdrobniejszej tarce, sól i pieprz czarny
- Owin mięso folią spożywczą i uformuj kształt kiełbasy
- Przygotuj sałatkę z pomidora, ogórka, jalapeno oraz przypraw
- Posól kapustę, polej ją octem winnym i wyciśnij
- Przygotuj sosy: biały i czerwony
- Wyjmij mięso z zamrażarki i pokrój na plastry.
- Smaż mięso na patelni.
- Przygotuj bułkę kebabową, posmaruj pierwszą część sosem białym, a drugą sosem czerwonym
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos turecki do kebaba: przepis na autentyczny smak Orientu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również