Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Omlet ze szpinakiem i pomidorami to szybki i prosty sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę, szpinak i pokrojone pomidory, dusimy przez chwilę. Następnie wbijamy jajka, mieszamy składniki i smażymy aż omlet się zetnie. Danie można podawać posypane startym serem lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni.
  2. Dodaj szpinak i smaż przez chwilę aż straci objętość.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez 3-4 minuty.
  4. Gdy pomidory puszczą sok, zrób 3 miejsca na wbicie jajek.
  5. Wbij jajka do tych miejsc.
  6. Po chwili, gdy białka jajek się lekko zetną, ułóż plastry sera mozzarella na omlecie.
  7. Dopraw omlet solą i pieprzem.
  8. Przykryj patelnię i kontynuuj smażenie, aż ser się rozpuści, a żółtka jajek pozostaną płynne.
  9. Posyp gotowy omlet pociętą natką pietruszki.
  10. Omlet ze szpinakiem i pomidorami jest gotowy do podania
Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Omlet ze szpinakiem i pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up