Omlet z serem i szynką

Omlet z serem i szynką to szybki i prosty przepis na pyszne i pożywne śniadanie. Wystarczy roztrzepać jajka, dodać starty ser i pokrojoną w drobną kostkę szynkę, a następnie usmażyć na patelni. Danie można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże zioła czy warzywa. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić małą cebulę i kawałek papryki czerwonej w kostkę.
  2. Pokroić ulubioną wędlina wędlinę w kostkę.
  3. Wbij 2 jajka do wysokiego naczynia, dodać około 1/4 łyżeczki soli i ubić je na puszystą masę.
  4. Wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  5. Rozgrzać patelnię, wlać olej lub inny ulubiony tłuszcz.
  6. Wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę i wędlinę na rozgrzaną patelnię, posypać solą i pieprzem.
  7. Wylać masę jajeczną na patelnię, wyrównać powierzchnię i smażyć przez około 3-4 minuty.
  8. Gdy spód omleta będzie zarumieniony, obrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze około 2 minuty.
  9. Na wierzchu omleta ułożyć 2-3 plasterki sera.
  10. Zdjąć omlet z patelni, ułożyć trochę ulubionej sałaty na wierzchu i złożyć omlet na pół.
  11. Podawać na gorąco, można dodatkowo podać pomidora.
Omlet z serem i szynką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Omlet z serem i szynką, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up