Nutella ze śliwek wg siostry Anastazji

Nutella ze śliwek wg siostry Anastazji to pyszny i łatwy do zrobienia przepis na domową nutellę, która zaskoczy swoim smakiem. Połączenie słodkich śliwek z dodatkiem kakao i orzechów tworzy aromatyczną pastę idealną do smarowania kanapek czy dodawania do deserów. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej nutelli, którą możemy przygotować w domowym zaciszu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie śliwek i ponczu:
  2. Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki.
  3. Umieścić śliwki w rondelku i dodać 250 ml rumu (można zastąpić wódką lub whisky).
  4. Doprowadzić do wrzenia, mieszać i gotować do momentu, aż alkohol wsiąknie w śliwki (minimum 1 godzina).
  5. W razie potrzeby odcedzić śliwki.
  6. Odstawić do wystudzenia.
  7. Biszkopt:
  8. Zestawić z ognia i wystudzić.
  9. Ubijać 5 białek, dodając stopniowo 1/2 szklanki cukru.
  10. Dodać 5 żółtek, pozostałą masę czekoladową i delikatnie wmieszać.
  11. Delikatnie wymieszać.
  12. 175-180°C.
  13. Krem:
  14. Miksować 250 g miękkiego masła, dodać 400 g kremu czekoladowego typu Nutella, 130 g zimnego sernika mascarpone.
  15. Dodać około 4 godzin moczone śliwki.
  16. Wymieszać.
  17. Składanie ciasta:
  18. Namoczyć dolny blat biszkoptu połową ponczu.
  19. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu
  20. Polewa:
  21. Podgrzać 130 g kremówki 30%.
  22. Dodać 130 g posiekanej czekolady deserowej, dobrze wymieszać.
  23. Odstawić polewę do ostygnięcia, a następnie wylać na ciasto.
  24. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
  25. Smacznego!
Nutella ze śliwek wg siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nutella ze śliwek wg siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up