Nalewka z pigwy - przepis babci
Nalewka z pigwy to tradycyjny i prosty w wykonaniu przepis, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników domowych trunków. Słodka i aromatyczna nalewka jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, a także świetnym pomysłem na prezent. Dzięki starannie dobranej recepturze babci, aromat i smak pigwowej nalewki zachwycają podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Zebranie wszystkich składników i sprzętów potrzebnych do przygotowania nalewki z pigwy.
- Przygotowanie słoja lub butelki do przechowywania nalewki.
- Umycie pigwy i usunięcie pestek.
- Pokrojenie pigwy na mniejsze kawałki.
- Umieszczenie pokrojonej pigwy w słoju lub butelce.
- Dodanie cukru do pigwy.
- Zalewanie pigwy spirytusem.
- Zamknięcie słoja lub butelki i umieszczenie go w miejscu ciemnym i chłodnym.
- Pozostawienie nalewki do przegryzienia przez określoną liczbę dni (najlepiej kilka tygodni).
- Odstawienie nalewki do przecedzenia.
- Butelkowanie nalewki i przechowywanie w odpowiednich warunkach.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nalewka z pigwy - przepis babci, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również