Nalewka z mięty: przepis na aromatyczną wódkę
Nalewka z mięty to prosty i szybki sposób na przygotowanie aromatycznej wódki w domowym zaciszu. Wystarczy zebrac świeże liście mięty, umieścić je w słoiku i zalać wódką. Po około 2-4 tygodniach napój nabierze intensywnego smaku i aromatu mięty. Nalewka z mięty doskonale sprawdzi się jako dodatek do drinków lub jako aperitif podany w czystej postaci.
Składniki
Przygotowanie
- Wybierz wysokiej jakości wódkę do przygotowania nalewki z mięty, unikaj używania taniej lub niskiej jakości wódki.
- Wybierz wódkę o zawartości alkoholu co najmniej 80 proof (40% alkoholu/ 60% wody) do przygotowania tinctury.
- Wybierz wódkę, która została przefiltrowana co najmniej pięciokrotnie, aby usunąć jak najwięcej zanieczyszczeń.
- Wybierz mason jar z pokrywką i lejek do przygotowania nalewki.
- Wypełnij mason jar suszonymi liśćmi mięty, w zależności od tego, jak mocną nalewkę chcesz uzyskać (3/4 pełny słoik dla mocnej nalewki, połowa słoika dla słabszej nalewki).
- Nalej wódkę do słoika, aby całkowicie pokryć zioła.
- Umieść słoik z nalewką w miejscu nasłonecznionym lub jasnym, gdzie można go codziennie zamieszać.
- Pozostaw nalewkę do maceracji przez 4-6 tygodni, codziennie mieszając.
- Po upływie czasu spróbuj nalewkę, aby sprawdzić jej intensywność smaku.
- Po zadowalającym czasie maceracji, odcedź nalewkę za pomocą gazy lub sitka.
- Przelej nalewkę do ciemnych butelek, takich jak butelki ze zintegrowanymi zakraplaczami, aby zachować jej jakość i trwałość.
- Oznacz butelki z nalewką i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Gotowe! Nalewka z mięty na wódce gotowa do użycia na potrzeby medycyny naturalnej.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nalewka z mięty: przepis na aromatyczną wódkę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również