Naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane to aromatyczne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Delikatne naleśniki nadziewane są mieszanką szpinaku i sera feta, a następnie zapiekane w aromatycznej pomidorowej i czosnkowej potrawce. Po wyjęciu z piekarnika są chrupiące na brzegach, a w środku kremowe i aromatyczne. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i sól
  2. Na rozgrzaną patelnię (25 cm) lekko natłuszczamy masłem lub olejem i smażymy naleśniki aż do zrumienienia, a następnie odkładamy na bok.
  3. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po chwili gorące mleko, solimy i pieprzymy
  4. W rondlu podsmażamy ząbki czosnku na 2 łyżkach oliwy, dodajemy umytą i osuszoną szpinak, dusimy przez 5 minut.
  5. W misce mieszamy ser ricotta, starty ser parmigiano/grana padano, szpinak, sól i pieprz.
  6. Na dnie naczynia żaroodpornego (32x24 cm) rozprowadzamy trochę beszamelu, układamy naleśniki, na każdym kładziemy część farszu ze szpinakiem i serem, składamy naleśniki, polewamy resztą beszamelu i posypujemy startym serem.
  7. Opcjonalnie możemy położyć na wierzchu małe kawałki masła.
  8. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż danie się zarumieni.
  9. Po upieczeniu naleśniki ze szpinakiem i serem feta są gotowe do podania
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up