Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami to pyszna i sycąca propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Delikatne i puszyste naleśniki nadziewane serem topią się w ustach, a rodzynki dodają im słodkiego akcentu i lekkiej nuty. To proste danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości i tradycyjnych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wbij 2 jajka do wysokiego naczynia, dodaj około 1/3 łyżeczki soli, wlej 1 szklankę mleka, wsyp 1 szklankę mąki i wlej 3/4 szklanki wody gazowanej
  2. W misce rozgnieć biały ser twaróg widelcem, dodaj 1 łyżkę gęstej śmietany, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 3/4 łyżki cukru z wanilią oraz sok z połowy cytryny
  3. Ubij białko z 1 jajka z odrobiną soli na sztywno, a następnie delikatnie połącz je z farszem serowym.
  4. Na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wylej cienką warstwę ciasta naleśnikowego
  5. Obróć naleśnik na drugą stronę i smaż aż będzie złocisty
  6. Na środek każdego naleśnika nałoż twarogowy farsz, zawiń naleśniki w kopertę składając boki do środka (jak krokiety).
  7. Na patelnię wlej olej, usmaż zawinięte naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  8. Podawaj ciepłe lub na zimno
Naleśniki z serem i rodzynkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z serem i rodzynkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up