Naleśniki z serem i borówkami
Naleśniki z serem i borówkami to pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser. Delikatne naleśniki z serem twarogowym i świeżymi borówkami tworzą idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Można je podawać polane miodem, posypane cukrem pudrem lub skropione sokiem z cytryny. To idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Wbij 2 jajka do wysokiego naczynia.
- Dodaj około 1/3 łyżeczki soli.
- Wlej 1 szklankę mleka.
- Wsyp 1 szklankę mąki.
- Wlej 3/4 szklanki wody gazowanej.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto na 15-20 minut.
- W misce rozgnieć biały ser twaróg widelcem.
- Dodaj 1 łyżkę gęstej śmietany, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 3/4 łyżki cukru z wanilią.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do farszu
- Ubij białko z 1 jajka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Delikatnie połącz ubite białko z twarogiem.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wlej odrobinę tłuszczu.
- Wykonaj cienkie naleśniki na patelni.
- Smaż naleśniki z obu stron aż do zrumienienia.
- Zdejmij upieczone naleśniki z patelni.
- Nałóż farsz serowy na środek każdego naleśnika.
- Zawijaj naleśniki jak krokiety.
- Usmaż zawinięte naleśniki na złoty kolor na patelni z olejem.
- Podawaj i smaczego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z serem i borówkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również