Naleśniki z mąki z ciecierzycy
Naleśniki z mąki z ciecierzycy to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Dzięki wykorzystaniu mąki z ciecierzycy, której wartość odżywcza jest znacznie wyższa niż zwykłej mąki pszennej, potrawa ta staje się bogatsza w białko i błonnik. Dodatkowo, naleśniki te są łatwe w przygotowaniu i świetnie komponują się z różnego rodzaju nadzieniem, zarówno słonym jak i słodkim.
Składniki
Przygotowanie
- Oddzielić białka od żółtek z 3 jajek oraz dodać 2 całe jajka do naczynia.
- Wymieszać jajka razem z 2 łyżkami żelatyny spożywczej.
- Rozgrzać patelnię i delikatnie natłuścić.
- Wlać część masy na patelnię i smażyć naleśnika około minuty.
- Kiedy boki zaczną odstawać, przewrócić naleśnika i podsmażyć jeszcze chwilę.
- Powtórzyć proces smażenia z pozostałą masą, uzyskując około 3 naleśników o średnicy 25 cm.
- Rolować usmażone naleśniki, a następnie pokroić je cienko, tworząc makaron.
- Rozgrzać masło klarowane na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę.
- Dodać przeciśnięty czosnek, pomidory koktajlowe i sos pomidorowy
- Przenieść mieszankę na talerz i udekorować kawałkami sera feta oraz listkami bazylii.
- Danie jest gotowe do podania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z mąki z ciecierzycy, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również