Naleśniki z jogurtem naturalnym - przepis

Naleśniki z jogurtem naturalnym to pyszna i szybka potrawa, idealna zarówno na śniadanie, obiad, jak i deser. Do przygotowania naleśników potrzebujesz jedynie mąki, jajek, mleka oraz jogurtu naturalnego. Po upieczeniu można je posypać ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, owocami czy syropem klonowym. Prosty w przygotowaniu przepis, który zadowoli każde podniebienie!

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj ciepły jogurt (około 200 ml) z 1 jajkiem, dodaj 1/4 łyżeczki soli, esencję waniliową i 1 łyżkę cukru.
  2. Stopniowo dodawaj 1 szklankę mąki, mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto o odpowiedniej konsystencji (nie za rzadkiej).
  3. Na koniec dodaj pół łyżeczki sody i krótko wymieszaj.
  4. Odstaw ciasto na 5 minut.
  5. Rozgrzej patelnię z olejem.
  6. Nabierz porcję ciasta łyżką i formuj placuszki na rozgrzanej patelni.
  7. Możesz nadziewać racuchy dżemem, konfiturą lub nutellą.
  8. Smaż racuchy na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony.
  9. Po usmażeniu, odsącz gotowe racuchy na ręczniku papierowym.
  10. Posyp gotowe racuchy cukrem pudrem i podawaj.
  11. Pamiętaj, by jogurt był ciepły, a pozostałe składniki w temperaturze pokojowej
Naleśniki z jogurtem naturalnym - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Naleśniki z jogurtem naturalnym - przepis, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up