Ciasta domowe: Nowe, inspirujące przepisy

Książka pt. Ciasta domowe: Nowe, inspirujące przepisy to zbiór kreatywnych i apetycznych propozycji, które zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Dzięki różnorodności smaków i technik przygotowania, każdy miłośnik wypieków znajdzie tu coś dla siebie. Poznaj nowe sposoby na przygotowanie ulubionych deserów i zaskocz swoich gości wyjątkowymi smakami!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić masło (200 g) i dodać cukier puder (50 g), dobrze wymieszać.
  2. Dodawać żółtka z jaj (6 sztuk) po jednym w 6 etapach.
  3. Wymieszać z kwaśną śmietaną (2 łyżki).
  4. Stopniowo dodawać mąkę (500 g) w 2-3 etapach.
  5. Dodać proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki) i dokładnie wymieszać.
  6. Przenieść ciasto do przygotowanej blaszki o wymiarach 35x30 cm.
  7. Na wierzch ciasta wylać dżem (200 g) równomiernie rozprowadzając.
  8. Ubijać białka jaj (6 sztuk), dodawać cukier (230 g) w 2-3 etapach.
  9. Wymieszać skrobię kukurydzianą (1 łyżka) i dodać do masy jajecznej.
  10. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi (100 g) i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 30-35 minut.
  11. W rondlu ubić jaja (2 sztuki) z cukrem (100 g), dodać skrobię kukurydzianą (40 g) i mleko (500 ml) w 2-3 etapach.
  12. Gotować masę na małym ogniu, aż zgęstnieje
  13. Wymieszać ochłodzoną masę z wanilią do smaku i dodać roztopione masło (200 g), podzielone na pół.
  14. Przełożyć masę do formy i schłodzić w lodówce przez 5-7 godzin.
  15. Po schłodzeniu ciasta pokroić je na małe kawałki i gotowe, smacznego!
  16. Odkrywanie nowych smaków to zawsze świetna przygoda! ‍ ‍
Ciasta domowe: Nowe, inspirujące przepisy

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasta domowe: Nowe, inspirujące przepisy, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up