Nadzienie do babeczek z mascarpone

Nadzienie do babeczek z mascarpone to pyszna i kremowa masa, która doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Połączenie śmietankowego mascarpone z delikatnymi aromatami wanilii i słodkim cukrem sprawia, że nadzienie jest kusząco aromatyczne i niesamowicie kremowe. Doskonałe do napełnienia babeczek, muffinek lub inne słodkie wypieki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Połącz 2 i ¼ szklanki mąki, 200 g zimnego masła i szczyptę soli, posiekaj razem na drobne kawałeczki.
  2. Dodaj 2 żółtka i 100 g cukru pudru, całość posiekaj, tak aby żółtka się wymieszały z resztą składników.
  3. Zagniataj ciasto cierpliwie, aż stanie się piękne i elastyczne
  4. Napełnij foremki na babeczki schłodzonym ciastem
  5. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) lub 165°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut, aż zrumienią się.
  6. Zagotuj 400 ml mleka
  7. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, zmiksuj, następnie powolutku dolej gorące mleko, mieszając.
  8. Gotuj budyń na małym ogniu, mieszając intensywnie, aż zgęstnieje
  9. Przełóż wystudzony budyń do miski miksera, dodaj 200 g miękkiego masła i ucieraj przez około 10 minut.
  10. Dodaj otartą skórkę z cytryny lub sok cytrynowy do kremu
  11. Napełnij wystudzone babeczki gotowym kremem mascarpone i udekoruj owocami.
  12. Przechowuj babeczki z kremem w lodówce
Nadzienie do babeczek z mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nadzienie do babeczek z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up