Nadzienie do babeczek z mascarpone
Nadzienie do babeczek z mascarpone to pyszna i kremowa masa, która doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Połączenie śmietankowego mascarpone z delikatnymi aromatami wanilii i słodkim cukrem sprawia, że nadzienie jest kusząco aromatyczne i niesamowicie kremowe. Doskonałe do napełnienia babeczek, muffinek lub inne słodkie wypieki.
Składniki
Przygotowanie
- Połącz 2 i ¼ szklanki mąki, 200 g zimnego masła i szczyptę soli, posiekaj razem na drobne kawałeczki.
- Dodaj 2 żółtka i 100 g cukru pudru, całość posiekaj, tak aby żółtka się wymieszały z resztą składników.
- Zagniataj ciasto cierpliwie, aż stanie się piękne i elastyczne
- Napełnij foremki na babeczki schłodzonym ciastem
- Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) lub 165°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut, aż zrumienią się.
- Zagotuj 400 ml mleka
- Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, zmiksuj, następnie powolutku dolej gorące mleko, mieszając.
- Gotuj budyń na małym ogniu, mieszając intensywnie, aż zgęstnieje
- Przełóż wystudzony budyń do miski miksera, dodaj 200 g miękkiego masła i ucieraj przez około 10 minut.
- Dodaj otartą skórkę z cytryny lub sok cytrynowy do kremu
- Napełnij wystudzone babeczki gotowym kremem mascarpone i udekoruj owocami.
- Przechowuj babeczki z kremem w lodówce
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Nadzienie do babeczek z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również