Muffinki czekoladowo-bananowe z dodatkiem kawałków czekolady

Muffinki czekoladowo-bananowe z dodatkiem kawałków czekolady to doskonała propozycja dla miłośników połączenia słodkiego banana i intensywnej czekolady. Prosty w przygotowaniu przepis gwarantuje puszyste i aromatyczne muffinki, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Idealne na śniadanie, deser lub przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, opcja góra-dół, bez termoobiegu.
  2. Przygotuj blaszkę na muffiny, wykładając ją papilotkami do pieczenia.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i połowę pokrojonej czekolady.
  4. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: olej, mleko i jajko.
  5. Połącz składniki mokre z suchymi, mieszając delikatnie łyżką do momentu połączenia składników.
  6. Nakładaj ciasto do papilotek, używając łyżki do lodów dla równomiernego podziału.
  7. Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż patyczek wbity w środek wychodzi suchy.
  8. Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  9. Kiedy babeczki będą jeszcze ciepłe, ułóż na nich resztę pokrojonej czekolady dla dekoracji.
  10. Odstaw babeczki do przestudzenia, a następnie podziel się nimi z innymi i cieszyć się smakiem!
Muffinki czekoladowo-bananowe z dodatkiem kawałków czekolady

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Muffinki czekoladowo-bananowe z dodatkiem kawałków czekolady, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up