Miodownik z orzechami i kaszą manną
Miodownik z orzechami i kaszą manną to pyszne i sycące ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Połączenie miodu, orzechów i delikatnej kaszy mącznej nadaje mu wyjątkowego smaku i konsystencji. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych, aromatycznych ciast.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę z kostkowanym masłem, aby ułatwić wyrabianie ciasta.
- Dodaj do mąki cukier puder i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
- W małym rondlu podgrzewaj delikatnie miód, a następnie dodaj mleko.
- Odcedź miąższ miodu i mleka i dodaj go do mąki.
- Dodaj pokrojone wcześniej masło, jajka i ekstrakt z wanilii, wyrabiaj ciasto ręcznie aż będzie elastyczne i miękkie.
- Uformuj kulę ciasta i podziel ją na 4 równe części.
- Rozwałkuj pierwszą część ciasta na dnie formy, rozprowadź równo rękami
- Rozgrzej masło, dodaj miód i cukier, po czym dorzuć pokrojone orzechy pekan i podsmażaj całość.
- Rozprowadź warstwę orzechową równomiernie na cieście i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez 10 minut.
- Przygotuj krem: zmiksuj mascarpone, masło orzechowe, zmielone pekany, rum i pastę waniliową.
- Na pierwszą upieczoną warstwę rozsmaruj dżem śliwkowy, na to nałóż część kremu, kolejną warstwę ciasta, a następnie powtórz proces z dżemem i kremem.
- Pozostaw tort w lodówce na co najmniej dwa dni przed podaniem.
- Odczekaj przynajmniej godzinę po wyjęciu z lodówki przed krojeniem i podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik z orzechami i kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również