Miodownik z masą grysikową i powidłami - przepis

Miodownik z masą grysikową i powidłami to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane z miodu, mąki, mleka oraz aromatycznych przypraw. Dodatek masy grysikowej oraz powideł nadaje mu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Idealne na świąteczny stół, ale równie smaczne w każdą inną okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć masło, mąkę, cukier, jajka, sodę, mleko i miód, następnie zagnieść jednolite ciasto.
  2. Podzielić ciasto na 3 równe części.
  3. Rozwałkować jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25x35 cm), piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni, bez termoobiegu) około 15 minut.
  4. Powtórzyć proces pieczenia z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
  5. W garnku zagotować mleko z kaszą i cukrem, gotować aż masa zgęstnieje, odstawić do przestudzenia pod przykryciem folią spożywczą.
  6. Miksować masło na puch, dodawać po łyżce przygotowaną masę grysikową, miksując cały czas.
  7. Ułożyć pierwszy placek miodowy na blaszce, rozsmarować powidła, wyłożyć połowę masy grysikowej, następnie kolejny placek miodowy i pozostałą masę grysikową, na koniec docisnąć ostatnim plackiem miodowym.
  8. W rondelku podgrzać pokruszoną czekoladę z mlekiem i olejem, aż czekolada się rozpuści.
  9. Polać ciasto czekoladą i oprószyć dodatkami.
  10. Odstawić ciasto na drugi dzień, aby najlepiej się skomponowało i się przegryzło smakami
Miodownik z masą grysikową i powidłami - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik z masą grysikową i powidłami - przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up