Miodownik z masą grysikową i powidłami - przepis
Miodownik z masą grysikową i powidłami to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane z miodu, mąki, mleka oraz aromatycznych przypraw. Dodatek masy grysikowej oraz powideł nadaje mu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Idealne na świąteczny stół, ale równie smaczne w każdą inną okazję.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce połączyć masło, mąkę, cukier, jajka, sodę, mleko i miód, następnie zagnieść jednolite ciasto.
- Podzielić ciasto na 3 równe części.
- Rozwałkować jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25x35 cm), piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni, bez termoobiegu) około 15 minut.
- Powtórzyć proces pieczenia z pozostałymi dwiema częściami ciasta.
- W garnku zagotować mleko z kaszą i cukrem, gotować aż masa zgęstnieje, odstawić do przestudzenia pod przykryciem folią spożywczą.
- Miksować masło na puch, dodawać po łyżce przygotowaną masę grysikową, miksując cały czas.
- Ułożyć pierwszy placek miodowy na blaszce, rozsmarować powidła, wyłożyć połowę masy grysikowej, następnie kolejny placek miodowy i pozostałą masę grysikową, na koniec docisnąć ostatnim plackiem miodowym.
- W rondelku podgrzać pokruszoną czekoladę z mlekiem i olejem, aż czekolada się rozpuści.
- Polać ciasto czekoladą i oprószyć dodatkami.
- Odstawić ciasto na drugi dzień, aby najlepiej się skomponowało i się przegryzło smakami
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik z masą grysikową i powidłami - przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również