Dziczyzna w słoikach - przepis

Dziczyzna w słoikach to pyszne i praktyczne danie, które można przygotować z dziczyzny, warzyw i aromatycznych przypraw. Mięso duszone jest w słoikach wraz z dodatkami, co sprawia, że zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat. To doskonała propozycja dla miłośników dziczyzny, którzy chcą mieć zawsze pod ręką smaczny i pożywny posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: mięso wieprzowe (łopatkę lub karkówkę), słoninę, liście laurowe, przyprawy (sól, pieprz ziołowy, mielona słodka papryka, mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek mielony, jałowiec).
  2. Pokrój mięso na średnie kawałki (około 5 cm) i słoninę w drobną kostkę (około 1 cm).
  3. Wymieszaj mięso, słoninę i wszystkie przyprawy (sól, pieprz ziołowy, mielona słodka papryka, mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec) w misce.
  4. Umieść umyte liście laurowe na dnie każdego słoika.
  5. Napełnij słoiki mieszanką mięsa i słoniny, starannie je dociskając.
  6. Zakręć słoiki mocno i przygotuj je do pasteryzacji.
  7. Pasteryzacja: a) Umieść słoiki w garnku i zalej je wodą na 1-2 cm powyżej słoików
  8. Pamiętaj, aby sprawdzać poziom wody i ewentualnie dolewać wrzątek, aby słoiki nie popękały.
  9. Po pasteryzacji, słoiki wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
  10. Tuszonkę możesz podawać na zimno lub podgrzaną, jako dodatek do ziemniaków lub kaszy
Dziczyzna w słoikach - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dziczyzna w słoikach - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up