Domowy kebab z mięsa

Domowy kebab z mięsa to prosty w przygotowaniu i smaczny przepis na popularne danie z Orientu. Mięso, zazwyczaj mielone wieprzowe lub drobiowe, jest aromatycznie przyprawione, formowane na patyki i pieczone na grillu lub patelni. Podawane z warzywami, sosem czosnkowym i pieczywem, ten domowy kebab z mięsa zaskoczy wszystkich smakiem i prostotą wykonania. Idealny na spotkania ze znajomymi czy weekendowe grillowanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i bardzo drobno posiekaj 3 ząbki czosnku.
  2. W dużej misce połącz posiekany czosnek, sok z połówki cytryny, 330 g jogurtu naturalnego, 1 duży kubek garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę płatków chili, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę białego pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oliwy
  3. Dodaj 1 kg mięsa z kurczaka (na przykład podudzie bez skóry) do marynaty, dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 30 minut.
  4. Przekrój cebulę na pół i nabijaj na patyczki do szaszłyków.
  5. Wyjmij mięso z marynaty i nabijaj je na patyki, nałóż na każdy patyk połówkę cytryny.
  6. Ułóż szaszłyki na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę.
  7. Podawaj kebab z ulubionymi dodatkami i ciesz się smakiem.
Domowy kebab z mięsa

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Domowy kebab z mięsa, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up