Marynowane kawałki mięsa na obiadowe ziemniaki
Marynowane kawałki mięsa to pyszna i aromatyczna propozycja obiadowa, która doskonale komponuje się z ziemniakami. Mięso przygotowane w specjalnej marynacie staje się delikatne i pełne smaku, idealnie dobierając się do tradycyjnych ziemniaków. To prosty, ale satysfakcjonujący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej.
Składniki
Przygotowanie
- Ogrzej piekarnik do 190°C.
- Obierz i pokrój ziemniaki na plastry.
- Wymieszaj ziemniaki z oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką
- Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- W międzyczasie, podsmaż mięso mielone na patelni przez 3-4 minuty.
- Dodaj pokrojoną cebulę, sól, pieprz, oregano i słodką paprykę
- Wlej passatę pomidorową i gotuj przez kilka minut.
- Po upieczeniu ziemniaków, wyjmij je z piekarnika i włóż na wierzch mięso mielone.
- Posyp mozzarellą na wierzchu i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż mozzarella się roztopi i zrumieni.
- Pokrój cebulę, zielone jabłko, selera oraz liście kopru włoskiego na bardzo cienkie plastry.
- Przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i prażone orzechy włoskie.
- Polej przygotowanym sosem cienko pokrojone warzywa i posyp grubo pokrojonymi liśćmi kopru włoskiego lub pietruszki.
- Podawaj z ziemniakami zapiekanymi z mięsem i mozzarellą.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marynowane kawałki mięsa na obiadowe ziemniaki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również