Mielonka w słoiku po staropolsku

Mielonka w słoiku po staropolsku to tradycyjne danie, które zyskuje na smaku i aromacie dzięki długiemu duszeniu. Soczyste mięso mielone w połączeniu z cebulą, przyprawami i warzywami tworzy pyszny dodatek do chleba czy ziemniaków. Dzięki przechowywaniu w słoikach jest doskonałą propozycją na zapasy czy szybki obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 1 kg łopatki wieprzowej i 1 kg boczku surowego, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Zmiel mięso na maszynce, pamiętaj, aby wyciąć wszystkie chrząstki i kości z boczku.
  3. Przemieli mięso na średnim sitku.
  4. Dodaj do mięsa przyprawy: dwie łyżki majeranku, dwie łyżeczki pieprzu mielonego, 3 łyżeczki soli, 8 ząbków czosnku, oraz dwie łyżeczki żelatyny.
  5. Dodaj zimną wodę (około 400 ml) i wyrabiaj mięso, aż wchłonie całą wodę i zacznie się kleić.
  6. Przełóż przygotowane mięso do wcześniej wyparzonych słoiczków, pozostawiając około centymetra od góry.
  7. Zakręć słoiki i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików.
  8. Gotuj słoiki na małym ogniu przez około 1,5 godziny od momentu wrzenia wody.
  9. Wyjmij słoiki z garnka, przykryj ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  10. Po wystudzeniu przenieś słoiki do lodówki i pozostaw do stężenia przez całą noc.
  11. Po tym czasie mielonka powinna stężała, możesz ją teraz otworzyć i serwować.
Mielonka w słoiku po staropolsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mielonka w słoiku po staropolsku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up