Mielone z piekarnika z ziemniakami
Mielone z piekarnika z ziemniakami to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tradycyjnego dania. Mięso mielone doprawione ziołami i warzywami piecze się w piekarniku, a podaje z chrupiącymi ziemniakami. To pyszna i sycąca propozycja dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Namoczyć 3 kromki chleba w mleku.
- W misce wymieszać namoczony chleb, 600 g mięsa mielonego, drobno posiekaną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz i posiekaną pietruszkę
- Formować klopsiki z powstałej masy mięsnej.
- Zetrzeć 4 ziemniaki, 4 ogórki i 100 g sera.
- Wymieszać zetrzyte ziemniaki z serem i majonezem, uformować placki z powstałej masy.
- Włożyć klopsiki i placki z ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut.
- Przygotować mieszankę sałat, mieszając pokrojonego ogórka, cebulę, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, przyprawę do sałatek oraz oliwę z oliwek.
- Podawać mielone z piekarnika z ziemniakami razem z mieszanką sałat.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mielone z piekarnika z ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również