Mielone z piekarnika z ziemniakami

Mielone z piekarnika z ziemniakami to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tradycyjnego dania. Mięso mielone doprawione ziołami i warzywami piecze się w piekarniku, a podaje z chrupiącymi ziemniakami. To pyszna i sycąca propozycja dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namoczyć 3 kromki chleba w mleku.
  2. W misce wymieszać namoczony chleb, 600 g mięsa mielonego, drobno posiekaną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz i posiekaną pietruszkę
  3. Formować klopsiki z powstałej masy mięsnej.
  4. Zetrzeć 4 ziemniaki, 4 ogórki i 100 g sera.
  5. Wymieszać zetrzyte ziemniaki z serem i majonezem, uformować placki z powstałej masy.
  6. Włożyć klopsiki i placki z ziemniaków do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut.
  7. Przygotować mieszankę sałat, mieszając pokrojonego ogórka, cebulę, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, przyprawę do sałatek oraz oliwę z oliwek.
  8. Podawać mielone z piekarnika z ziemniakami razem z mieszanką sałat.
Mielone z piekarnika z ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mielone z piekarnika z ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up