Marchewka z czosnkiem po ukraińsku

Marchewka z czosnkiem po ukraińsku to proste i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kanapki. Marchewka jest duszona na maśle z dodatkiem czosnku, który nadaje potrawie intensywny smak. Danie to jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pełne witamin. Idealne rozwiązanie dla miłośników kuchni ukraińskiej i miłośników warzyw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie i pokrojenie marchewki na słupki.
  2. Posypanie marchewki solą, dobrze wymieszanie i odstawienie na 1-2 godziny.
  3. Pokrojenie cebuli i czosnku, oraz zeszklenie cebuli na patelni z odrobiną oleju.
  4. Zmielenie ziaren kolendry w moździerzu.
  5. Dodanie octu jabłkowego, słodkiej papryki, pieprzu czarnego, pieprzu kajeńskiego, cukru, zmielonej kolendry do marchewki.
  6. Dodanie startego czosnku i przypraw do marchewki.
  7. Wymieszanie wszystkich składników razem.
  8. Opcjonalnie dodanie podsmażonej cebuli i oleju z cebuli do marchewki.
  9. Dodanie posiekanej kolendry.
  10. Wymieszanie wszystkich składników.
  11. Przykrycie miski i wstawienie do lodówki na 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
  12. Podanie surówki po koreańsku.
Marchewka z czosnkiem po ukraińsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marchewka z czosnkiem po ukraińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up