Marchewka z czosnkiem po ukraińsku
Marchewka z czosnkiem po ukraińsku to proste i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kanapki. Marchewka jest duszona na maśle z dodatkiem czosnku, który nadaje potrawie intensywny smak. Danie to jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pełne witamin. Idealne rozwiązanie dla miłośników kuchni ukraińskiej i miłośników warzyw.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i pokrojenie marchewki na słupki.
- Posypanie marchewki solą, dobrze wymieszanie i odstawienie na 1-2 godziny.
- Pokrojenie cebuli i czosnku, oraz zeszklenie cebuli na patelni z odrobiną oleju.
- Zmielenie ziaren kolendry w moździerzu.
- Dodanie octu jabłkowego, słodkiej papryki, pieprzu czarnego, pieprzu kajeńskiego, cukru, zmielonej kolendry do marchewki.
- Dodanie startego czosnku i przypraw do marchewki.
- Wymieszanie wszystkich składników razem.
- Opcjonalnie dodanie podsmażonej cebuli i oleju z cebuli do marchewki.
- Dodanie posiekanej kolendry.
- Wymieszanie wszystkich składników.
- Przykrycie miski i wstawienie do lodówki na 2 godziny, aby składniki się przegryzły.
- Podanie surówki po koreańsku.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Marchewka z czosnkiem po ukraińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również