Makowiec krucho drożdżowy - przepis na moje wypieki
Makowiec krucho drożdżowy to pyszne i tradycyjne danie, które sprawdzi się doskonale na świątecznym stole. Ciasto drożdżowe jest wilgotne i puszyste, a nadzienie z maku i migdałów dodaje mu wyjątkowego smaku. To idealny sposób na urozmaicenie tradycyjnych wypieków i zachwycenie gości podczas świątecznych spotkań.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj 420 g maku mielonego z 2 niepełnymi szklankami gorącego mleka
- W osobnej misce zmiksuj 250 g miękkiego masła z 300 g cukru pudru, a następnie dodaj po jednym żółtku, ucierając każde dokładnie.
- Dodawaj po łyżce zmielony mak i starte jabłka na zmianę do masy masłowej
- Ubij 6 białek na sztywno i delikatnie wymieszaj je z masą makową.
- Dodaj 150 g namoczonych rodzynek i 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich do masy
- Przełóż gotową masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 35 cm
- Piecz makowiec przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C (grzałka górna i dolna) lub 165°C z termoobiegiem
- Następnego dnia, przekrój boki makowca ostrym nożem i przełóż na deseczkę.
- Przygotuj polewę mieszając 150 g czekolady gorzkiej z 50 g miękkiego masła
- Schłodź makowiec przed podaniem, przechowując go w lodówce lub chłodnym miejscu
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makowiec krucho drożdżowy - przepis na moje wypieki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również