Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem topionym

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem topionym to aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na szybki obiad lub kolację. Połączenie soczystego kurczaka, świeżego szpinaku i kremowego sera topionego tworzy wyjątkowy smakowy trójkąt. Całość podsmażana jest na patelni i podawana na ugotowanym al dente makaronie. Ten prosty w przygotowaniu przepis z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie makaronu:
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  3. Dodaj szczyptę soli.
  4. Wrzuć do gotującej się wody 350g makaronu kokardki.
  5. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  6. Po ugotowaniu odcedź makaron.
  7. Przygotowanie kurczaka:
  8. Filety z kurczaka (2x 120g) pokrój najpierw w paski, a następnie na kostkę.
  9. Posyp kurczaka solą, pieprzem, odrobiną estragonu.
  10. Wcieraj przyprawy w kurczaka.
  11. Smażenie kurczaka:
  12. Na patelni rozgrzej oliwę z przyprawami lub olej.
  13. Wrzuć pokrojonego kurczaka na rozgrzaną patelnię.
  14. Smaż kurczaka na średnim ogniu, pilnując, aby nie przypalił mięsa.
  15. Dodaj posiekany czosnek.
  16. Dodaj szpinak mrożony (18 małych kul) i smaż razem z kurczakiem.
  17. Dopraw całość solą i pieprzem.
  18. Dodaj trochę wody od gotowanego makaronu.
  19. Dodanie makaronu i sosu:
  20. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron do smażonych składników.
  21. Wymieszaj wszystkie składniki.
  22. Wlej 0,4 l 18% śmietany UHT.
  23. Chwilę podgotuj całość.
  24. Spróbuj danie i ewentualnie dopraw jeszcze raz.
  25. Podanie dania:
  26. Podawaj gorący makaron z kurczakiem i szpinakiem.
  27. Skosztuj i ewentualnie dopraw danie.
  28. Gotowe! Smacznego!
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem topionym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serkiem topionym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up