Makaron z wołowiną po włosku

Makaron z wołowiną po włosku to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mięso duszone z pomidorami, ziołami i warzywami podane na ulubionym makaronie to połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron tagliatelle al dente w lekko osolonej wodzie bez dodatku oleju.
  2. Na patelni roztopić masło i dodać pokrojony czosnek w plasterki oraz pieprz czarny, podgrzewać mieszając aż się rozpuści.
  3. Dodawać do masła po trochu wody z gotowania makaronu, aby stworzyć gęsty sos, który nabierze aksamitnej konsystencji.
  4. Odcedzić makaron i dodać go do sosu, delikatnie mieszając.
  5. Dodatkowo można dodać chrupiące, młode pieczarki i liście szpinaku na koniec, żeby dodać koloru i świeżości potrawie, wymieszać z sosem.
  6. Po zdjęciu z ognia dodać ser, kontynuować mieszanie aż się rozpuści.
  7. Podawać makaron z sosem posypany dodatkowym pieprzem i odrobiną soli, uważając, że ser jest już słony.
  8. Dopuszczenie do całkowitego pokrycia makaronu sosem w trakcie mieszania.
Makaron z wołowiną po włosku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z wołowiną po włosku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up