Makaron z tuńczykiem i selerem naciowym

Makaron z tuńczykiem i selerem naciowym to proste i szybkie danie, które idealnie sprawdzi się na kolację. Składniki takie jak makaron, tuńczyk w puszce, seler naciowy, oliwa z oliwek i przyprawy mieszają się w wyjątkowym połączeniu smaków. Danie to nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest pełne wartości odżywczych, dzięki zawartości białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i oczyść 1 pęczek selera naciowego, przekrój łodygi na pół i wrzuć do garnka.
  2. Zalej selera wrzącą wodą z dodatkiem szczypty cukru i gotuj przez 2 minuty.
  3. Odcedź ugotowany seler, przełóż na deskę i przestudź, a następnie pokrój w cienkie paski.
  4. Pokrój jedno umyte jabłko na kostkę, dodaj do miski.
  5. Dodaj do miski również 2 ugotowane na twardo jajka.
  6. Do miski dodaj małą puszkę tuńczyka (olej odcedzony).
  7. Dodaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18% oraz małą łyżeczkę musztardy.
  8. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  9. Schłódź sałatkę przed podaniem, aby smaki się przegryzały.
  10. Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i selerem naciowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z tuńczykiem i selerem naciowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up