Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Makaron z sosem z pieczonych warzyw to idealne danie dla miłośników kolorowych i aromatycznych dań. Soczyste warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan i pomidory, zostają pieczone w piekarniku, a następnie mieszane z makaronem i delikatnym sosem. To proste, smaczne i pełne witamin danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować składniki: oczyścić papryki z pestek, pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić cebulę i pokroić na mniejsze kawałki, obrać ząbki czosnku.
  2. Podgrzać wodę na makaron.
  3. Rozgrzać patelnię i na gorący olej wrzucić papryki, cebulę i czosnek.
  4. Smażyć warzywa na średnio-mocnym ogniu, często mieszać, by równomiernie się przypiekły.
  5. Gdy warzywa będą gotowe, dorzucić czosnek i smażyć go przez chwilę.
  6. Dodać pomidory z puszki do warzyw na patelni i gotować razem przez 1-2 minuty.
  7. Zmniejszyć ogień i blenderem zblendować warzywa na patelni, dodając nieco wody z gotującego się makaronu.
  8. Doprawić sos pieprzem, solą, dodać papryczki pepperoni i masło.
  9. Gotować sos na niewielkim ogniu, aż będzie gęsty i jednolity.
  10. Ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do sosu.
  11. Mieszać makaron w sosie, by się dobrze połączyły smaki.
  12. Podawać makaron z sosem na talerzach, udekorować natką pietruszki i wiórkami sera Grana Padano.
  13. W razie wersji mięsnej, można dodać usmażone krewetki lub kurczaka osobno przygotowanego na patelni.
Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z sosem z pieczonych warzyw, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up