Makaron z rukolą w sosie śmietanowym

Makaron z rukolą w delikatnym sosie śmietanowym to szybki i prosty przepis na lekką i aromatyczną potrawę. Po ugotowaniu makaronu, mieszamy go z rukolą i sosem przygotowanym z dodatkiem śmietany, czosnku i przypraw. Danie wyróżnia się świeżością i delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się z aromatem rukoli. Idealne rozwiązanie na lekki obiad lub kolację!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić polędwiczkę wieprzową na paski.
  2. Rozgrzać patelnię z tłuszczem i podsmażyć polędwiczkę na dużym ogniu.
  3. Pokroić jedną większą cebulę w pióra.
  4. Wrzucić cebulę na patelnię, a następnie dodać pokrojone pieczarki.
  5. Dodać trochę masła na patelnię i wsypać łyżkę mąki.
  6. Dodać czerwoną słodką paprykę, sól, świeżo roztarty czarny pieprz, małą szczyptę płatków chili.
  7. Wlać trochę bulionu i dodać dwie-trzy łyżeczki ostrej musztardy.
  8. Dusić sos, a następnie dodać śmietankę, koperk i natkę pietruszki.
  9. Gotować sos przez 5 minut na małym ogniu.
  10. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  11. Po ugotowaniu makaronu, dodać go do gotowego sosu i delikatnie wymieszać.
  12. Gotowe! Możesz teraz cieszyć się makaronem z rukolą w sosie śmietanowym z dodatkiem mięsa pieczarek! Smacznego!
Makaron z rukolą w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z rukolą w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up