Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to prosty, ale smaczny sposób na szybki obiad. Makaron al dente mieszany z podsmażonymi pieczarkami w aromatycznym sosie śmietanowym tworzy wyjątkowe połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania, danie to może być doskonałym pomysłem na codzienny obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Smażenie cebuli: Obraną cebulę drobno siekamy, następnie podsmażamy ją na dużej patelni z rozpuszczonym masłem i olejem aż będzie lekko rumiana.
- Dodanie pieczarek: Kiedy cebula się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy wszystko razem przez około 5 minut.
- Doprawienie: Całość doprawiamy czarnym pieprzem.
- Dodanie bulionu: Wlewamy do patelni gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia.
- Przygotowanie zawiesiny: W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodając 2 łyżki wywaru z pieczarek i dokładnie łączymy składniki.
- Dodanie zawiesiny: Do gotującego się bulionu z pieczarkami dodajemy zawiesinę ze śmietany i mąki, całość mieszamy dokładnie, gotując jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.
- Doprawienie jeszcze raz: W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
- Gotowanie makaronu: Oddzielnie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy.
- Podanie: Gotowany makaron podajemy z przygotowanym sosem, posypując danie posiekaną natką pietruszki
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również