Makaron z pesto ze słoika

Makaron z pesto ze słoika to szybki i prosty przepis na pyszne danie obiadowe. Wystarczy ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, a następnie wymieszać go z gotowym sosem pesto. Całość można posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią. Danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i odrobinę oliwy.
  2. Otwórz słoik z pesto i podgrzej je na patelni.
  3. Włóż spaghetti do wrzącej wody, nie łamiąc ich, i delikatnie je wciskaj pod wodę.
  4. Gotuj przez czas potrzebny do uzyskania stopnia al dente (około 7-9 minut) bez dodawania do wody oliwy.
  5. Kilka minut przed ugotowaniem pasty al dente, podgrzej pesto bezpośrednio na talerzu z odrobiną wody z gotowania makaronu.
  6. Odcedź makaron, a następnie wymieszaj go z podgrzanym pesto i odrobiną wody z gotowania.
  7. Możesz dodać dodatkowe składniki, takie jak pomidorki koktajlowe, orzechy piniowe, świeże liście bazylii i starty parmigiano, aby wzbogacić smak i wygląd dania.
  8. Możesz również użyć innej pasty, na przykład trofie, jeśli preferujesz inny kształt makaronu.
  9. Na koniec możesz udekorować danie koralową krówką, aby nadać mu elegancki wygląd.
  10. Podawaj danie i ciesz się pysznym makaronem z pesto!
Makaron z pesto ze słoika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z pesto ze słoika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up