Makaron z jagodami i śmietaną
Makaron z jagodami i śmietaną to niezwykłe połączenie słodyczy owoców jagodowych z kremowym sosem śmietanowym, które sprawia, że danie nabiera lekkości i delikatnego smaku. Prostota przygotowania tego dania sprawia, że jest doskonałą propozycją na letni obiad czy deser, który zaskoczy smakiem i aromatem.
Składniki
Przygotowanie
- Gotowanie makaronu z dodatkiem kilku łyżek cukru, w zależności od preferencji słodkości.
- Odstawienie ugotowanego makaronu do ostygnięcia.
- Przyszykowanie truskawek poprzez umycie i pokrojenie ich, a następnie dodanie cukru (ilość zależna od słodyczy truskawek i preferencji) do krojonych truskawek.
- Dodanie do truskawek śmietany 1/2 szklanki oraz ekstraktu z wanilii.
- Rozdrobnienie i zmiksowanie składników w blenderze aż do uzyskania jednolitej konsystencji, przypominającej smoothie truskawkowe.
- Sprawdzenie smaku i ewentualne dosłodzenie, jeśli jest taka potrzeba.
- Podanie schłodzonego makaronu z bitą śmietaną na bazie truskawek, podobnie jak lody.
- Można jednocześnie podawać i degustować.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z jagodami i śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również