Makaron z jagodami i śmietaną

Makaron z jagodami i śmietaną to niezwykłe połączenie słodyczy owoców jagodowych z kremowym sosem śmietanowym, które sprawia, że danie nabiera lekkości i delikatnego smaku. Prostota przygotowania tego dania sprawia, że jest doskonałą propozycją na letni obiad czy deser, który zaskoczy smakiem i aromatem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie makaronu z dodatkiem kilku łyżek cukru, w zależności od preferencji słodkości.
  2. Odstawienie ugotowanego makaronu do ostygnięcia.
  3. Przyszykowanie truskawek poprzez umycie i pokrojenie ich, a następnie dodanie cukru (ilość zależna od słodyczy truskawek i preferencji) do krojonych truskawek.
  4. Dodanie do truskawek śmietany 1/2 szklanki oraz ekstraktu z wanilii.
  5. Rozdrobnienie i zmiksowanie składników w blenderze aż do uzyskania jednolitej konsystencji, przypominającej smoothie truskawkowe.
  6. Sprawdzenie smaku i ewentualne dosłodzenie, jeśli jest taka potrzeba.
  7. Podanie schłodzonego makaronu z bitą śmietaną na bazie truskawek, podobnie jak lody.
  8. Można jednocześnie podawać i degustować.
Makaron z jagodami i śmietaną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z jagodami i śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up