Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem to szybki i pyszny obiad, który zaskoczy swoim aromatem i smakiem. Połączenie serowego sosu z intensywnym smakiem szpinaku sprawia, że danie jest wyjątkowo apetyczne. Idealne rozwiązanie na szybki obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić szynkę w paski o szerokości około 1 cm.
  2. Obrać cebulę i pokroić ją w większe kawałki.
  3. Rozgnieść i posiekać czosnek na drobne kawałki.
  4. Pokroić pieczarki w plastry.
  5. Przekroić pomidory koktajlowe na pół (do ozdoby).
  6. Pokroić ser Gorgonzola na mniejsze kawałki.
  7. Gotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  8. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i szynkę, smażyć aż lekko się przysmażą.
  9. Dodać szpinak (można użyć całą patelnię), regularnie mieszając.
  10. Gdy szpinak zmięknie, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i oregano, smażyć aż pieczarki się przyrumienią.
  11. Dodać śmietanę 30% i gotować aż sos zgęstnieje.
  12. Dodać pokrojony ser Gorgonzola, doprawić do smaku.
  13. Po ugotowaniu makaronu, dodać go bez odcedzania do sosu na patelni.
  14. Dodać parę liści bazylii, pokrojone pomidory koktajlowe, starty ser parmezan.
  15. Podawać gorące
Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z gorgonzolą i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up