Makaron z gorgonzolą i szpinakiem
Makaron z gorgonzolą i szpinakiem to szybki i pyszny obiad, który zaskoczy swoim aromatem i smakiem. Połączenie serowego sosu z intensywnym smakiem szpinaku sprawia, że danie jest wyjątkowo apetyczne. Idealne rozwiązanie na szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić szynkę w paski o szerokości około 1 cm.
- Obrać cebulę i pokroić ją w większe kawałki.
- Rozgnieść i posiekać czosnek na drobne kawałki.
- Pokroić pieczarki w plastry.
- Przekroić pomidory koktajlowe na pół (do ozdoby).
- Pokroić ser Gorgonzola na mniejsze kawałki.
- Gotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i szynkę, smażyć aż lekko się przysmażą.
- Dodać szpinak (można użyć całą patelnię), regularnie mieszając.
- Gdy szpinak zmięknie, dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i oregano, smażyć aż pieczarki się przyrumienią.
- Dodać śmietanę 30% i gotować aż sos zgęstnieje.
- Dodać pokrojony ser Gorgonzola, doprawić do smaku.
- Po ugotowaniu makaronu, dodać go bez odcedzania do sosu na patelni.
- Dodać parę liści bazylii, pokrojone pomidory koktajlowe, starty ser parmezan.
- Podawać gorące
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z gorgonzolą i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również