Makaron w sosie śmietanowo ziołowym

Makaron w sosie śmietanowo ziołowym to szybki i prosty przepis na smaczną i sycącą potrawę. Składniki to m.in. makaron, śmietana, czosnek, zioła oraz parmezan. Sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny dzięki dodatkowi świeżych ziół. Można go udekorować świeżą natką pietruszki i dodatkowym parmezanem. Idealny pomysł na obiad lub kolację, który przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgrzej wodę na makaron.
  2. W międzyczasie, posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Smaż cebulę i czosnek na oliwie.
  4. Pokrój brokuła na różyczki i ugotuj go na parze lub w wodzie.
  5. Gdy woda się zagotuje, posól ją i wrzuć makaron.
  6. Podgrzewaj oliwę w dużej patelni.
  7. Dodaj cebulę do patelni, a następnie czosnek.
  8. Wlej 200 ml śmietany do patelni i wymieszaj.
  9. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go, zachowując część wody.
  10. Dodaj część wody z gotowania makaronu do sosu w patelni.
  11. Przypraw sos świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  12. Dodaj brokuła i makaron do sosu w patelni.
  13. Dodaj połowę startego sera do dania i wymieszaj.
  14. Dodaj resztę sera do dania i kontynuuj mieszanie.
  15. Gotuj na minimalnym ogniu aż ser się rozpuści.
  16. Mieszaj aż makaron będzie obtoczony sosem i serem.
  17. Podawaj danie gorące i udekoruj gałką muszkatołową.
Makaron w sosie śmietanowo ziołowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron w sosie śmietanowo ziołowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up