Makaron po chińsku z kurczakiem i sosem sojowym

Makaron po chińsku z kurczakiem i sosem sojowym to pyszne danie, które idealnie łączy w sobie intensywne smaki. Smażony kurczak w aromatycznym sosie sojowym podany z chrupiącym makaronem będzie doskonałą propozycją dla miłośników kuchni azjatyckiej. Szybkie i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zadowoli podniebienia. Idealne do przygotowania w każdy dzień tygodnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie, pokrój filety z kurczaka w paski.
  3. W rondlu rozgrzej olej, dodaj kurczaka i smaż aż będą rumiane.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty.
  5. Dodaj posiekaną marchewkę i paprykę, smaż przez kolejne 3-4 minuty.
  6. W osobnej miseczce, wymieszaj sos sojowy, wodę, cukier, pieprz i sos ostrygowy.
  7. Dodaj sos do warzyw i kurczaka w rondlu.
  8. Gotuj całość aż sos zgęstnieje.
  9. Odcedź ugotowany makaron i dodaj go do rondla, dokładnie wymieszaj z sosem i warzywami.
  10. Podawaj gorące, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorem.
Makaron po chińsku z kurczakiem i sosem sojowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron po chińsku z kurczakiem i sosem sojowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up